Martha Flora huis

Bosch en Duin

Het Martha Flora-huis te Bosch en Duin biedt gespecialiseerde dementiezorg voor ouderen die niet meer thuis kunnen wonen. Deze vestiging is als zorgpaviljoen gesitueerd in een zeer bosrijke omgeving.

 

Het zorgpaviljoen bestaat uit een enkellaags volume, waardoor alle ruimten een directe verbinding hebben met de bostuin. Alle bewoners hebben hierin een eigen zorgstudio en maken gebruik van een gemeenschappelijke ‘meander-ruimte’. Deze ‘meander’ is een gemeenschappelijke ruimte met een vijftal functies (huiskamer, bibliotheek, atelier, eetkeuken en tuinkamer) die sterk met elkaar in verbinding staan.

architectuur

De bosrijke omgeving is een belangrijke inspirator geweest voor het ontwerp van het verpleeghuis. Vanwege de situering in deze omgeving en de daarbij behorende schaduw, is er gekozen voor verticale kozijnen met een maximale hoogte, van vloer tot plafond. Hierdoor valt het licht diep in de appartementen en ontstaat een maximale beleving van de natuur.

 

 

De gevels zijn opgebouwd uit metselwerk met een ruwe baksteen van wisselende dikte. Dit ruwe, natuurlijke materiaal refereert aan de directe bosomgeving. De penanten kennen een wisselende, niet ritmische breedte welke verwijst naar de willekeurigheid van de bomen waar het paviljoen tussen staat.

 

 

De gevel maakt een helder onderscheid tussen het private en het collectieve deel. Het private deel, waar de zorgwoningen zijn gevestigd, kent een introverte uitstraling, door inzet van smallere vensters. De collectieve ruimtes, in het hart van het gebouw en aan het einde van de gangen, worden geaccentueerd door wit omkaderde, grotere vensters.