Happy Days

Zoetermeer

Deze geplande woonwijk kent een uniek karakter: door de groene en autovrije opzet, is het een wijk waar wonen en vakantiegevoel samengaan. In nauwe samenwerking met plein06, ERA Contour is een raamwerk opgezet, waar vervolgens door Kolpa en ‘Mix architectuur’ een architectonische invulling aan is gegeven. Naar verwachting wordt eind 2019 met de bouw gestart.

 

Als eerste uitgangspunt voor de stedenbouwkundige opzet is besloten een rustig binnengebied te creëren, dat voldoende ruimte en groen biedt om prettig te verblijven, te spelen en te wonen. Om dit te bereiken is het gebied autovrij gemaakt: de auto’s van bewoners en bezoekers kunnen alleen aan de randen van het project op speciale plekken geparkeerd worden. Zo wordt er wel in parkeergelegenheid op loopafstand van de woningen voorzien.

 

Tekening door plein06, Rotterdam (2018)

 

De indeling van het gebied is verder gebaseerd op de reeds bestaande groene contour, die in het ontwerp nog wordt versterkt. De woningen worden steeds per 10 à 15 gegroepeerd en delen met deze betreffende woningen een gezamenlijke buitenruimte: het hof. Deze collectieve ruimtes kunnen door de bewoners met elkaar worden beheerd, waardoor het gebied een diverse, levendige uitstraling krijgt.

 

Architectuur

Voor de invulling van dit stedenbouwkundig raamwerk is gekozen voor een aantal woningtypen, die verspreid door het park terugkomen. De verschillende typen kennen wel gedeelde eigenschappen: alle woningen hebben een zadeldak met een hoge nok en lage goot, met dezelfde hellingshoek. Op de nok van het dak zijn bij alle woningtypen PV-cellen geplaatst.

Daarnaast is er gekozen de verschillende woningen allen te voorzien van een veranda, die een privé buitenruimte biedt in de verder collectieve ‘tuin’.

Door Kolpa Architecten zijn vier van deze typen ontwikkeld: de ‘rijwoning’ (drie geschakelde woningen), de ‘waterwoning’, de ‘terpwoning’ en de ‘geschakelde woning’ (twee geschakelde woningen).

 

 

terpwoning

Uniek binnen deze vier is de zogenoemde ‘terpwoning’, waar op slimme manier gebruik gemaakt wordt van hoogteverschillen in het landschap. Hiermee wordt voor deze drielaagse woning alsnog het eerder genoemde dakprincipe van de lage goot bereikt. Tegelijk leveren deze hoogteverschillen bij een diverser beeld van de woonomgeving, en dragen ze bij aan een natuurlijke zonering van de verschillende woonclusters.